wtorek, 22 lutego 2011
Olej arganowy
Olej arganowy (arganiowy) otrzymywany jest z nasion drzewa arganowego, występującego wyłącznie w południowo - zachodniej części Maroka. Jest nazywany "płynnym złotem" lub "złotem Berberów" i zaliczany do jednych z droższych olejów na świecie, głównie ze względu na jego ograniczoną dostępność oraz pracochłonny proces pozyskiwania.
Drzewo arganowe żyje od 125 do 450 lat. Pierwsze owoce zaczyna wydawać w wieku 40-60 lat.
Ręczna metoda wytwarzania polega na wydobyciu z owocu orzecha, rozbiciu go, wyjęciu nasion i umieszczeniu ich na obrotowych ż̇arnach. Owoce argani są zielone. By uzyskać litr oleju, trzeba poświęcić około 15 godzin i zużyć ok. 30 kg owoców. Najbardziej czasochłonne jest rozbijanie orzechów kamieniem o kamień.
Olej arganowy posiada różne właściwości medyczne, między innymi obniża poziom cholesterolu, poprawia krążenie i wspomaga naturalną odporność organizmu. Na świecie cieszy się popularnością jako składnik wielu kosmetyków - szczególnie drogich kremów np: Galenic Argane.
Jest nieznacznie ciemniejszy niż oliwa z oliwek. Posiada subtelny zapach i posmak prażonych orzechów. Berberyjskie gospodarstwa domowe wytwarzają swój własny olej służący głównie do gotowania. Ponieważ jest bardzo drogi, można używać go oszczędniej, na przykład do doprawiania sałatek. Kilka kropel dodanych do potrawy na chwilę przed podaniem nadaje daniu bogaty, orzechowy aromat. Mimo ceny jest to dodatek do codziennej diety w Maroku. Produkcją oleju arganowego zajmują się głównie kobiety.
Olej arganowy jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe (80%), głównie kwasy omega-6 i omega-9. Zawiera również wysoki poziom naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak: karotenoidy czy tokoferole. Poza tym zawiera dużą dawkę witaminy E. Obniża poziom cholesterolu, poprawia krążenie i wspomaga naturalną odporność organizmu. Zmniejsza ciśnienie tętnicze krwi, zapobiega chorobom serca. Witamina E to idealny obrońca przed starością. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi, skóry, prostaty.
W celach zdrowotnych można przyjmować bezpośrednio 1 łyżeczkę oleju arganowego 3 x dziennie przed posiłkiem. Zaleca się̨ nie używać oleju arganowego do smaż̇enia!!!
w 100 % naturalny - bio
tłoczony na zimno - ręcznie
bez środków konserwujących
bez sztucznych barwników
bez cholesterolu
bogaty w naturalną Wit. E
certyfikat Ecocert Sas F- 32600
dopuszczony do obrotu przez Unię Europejską
oryginalny marokański, butelkowany w Francji
po otwarciu przechowywać w ciemnym miejscu
Metoda otrzymywania: wytłaczanie na zimno świeżych orzechów drzewa arganowego z rodzaju Argania Spinosa pochodzącego z ekologicznych upraw.
Ciekawostka:
Drzewo arganowe rośnie w ekologicznie czystym środowisku, na obszarze wpisanym w 1998 roku na listę rezerwatów biosferycznych UNESCO. Próby sadzenia drzew arganowych w innych krajach nie powiodły się.
UWAGA!
Na rynku można spotkać olej arganowy znacznie tańszy, lecz zabarwiony dla koloru papryką oraz bez wszystkich najcenniejszych wartości odżywczych. Warto zaopatrzyć się w olej z certyfikatem. To daję gwarancję autentyczności i naturalności.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz