wtorek, 26 kwietnia 2011
Spirulina i Chlorella.
Spirulina jest bardzo bogata w białko – zawartość białka w suchej masie jest podobna jak w mięsie i wynosi ok. 70% [1][2]. Zawiera także witaminy A, B, C, D, E, K i inne. Spirulina jest bogata w magnez i beta-karoten.
Stosowana do produkcji kosmetyków, suplementów żywieniowych oraz pokarmów dla glonożernych ryb akwariowych. Jako suplement diety ludzkiej spirulina charakteryzuje się wysoką przyswajalnością na poziomie 85–95%[3].
Nazwa ta w odniesieniu do tych sinic pochodzi z czasów, gdy przedstawicieli rodzaju Arthrospira zaliczano do rodzaju Spirulina. W obecnych ujęciach systematycznych rodzaje te uważa się za spokrewnione (należą do rzędu drgalnicowców), ale odrębne.
Spirulina ma ciemno niebiesko-zielony kolor, bo jest bogata w genialny niebieski polipeptyd Phycocyyanin. Badania pokazują, że ten polipeptyd działa na szpik kostny, który z kolei umożliwia produkcje białych krwinek i dotlenia czerwone krwinki.
Chińscy naukowcy odkryli stymulujące działanie tej substancji na budowę krwi, poprzez wspomaganie budowy białych krwinek, nawet gdy szpik kostny jest uszkodzony przez substancje toksyczne i promieniowanie.
Bazując na tym działaniu, Spirulina jest zarejestrowana w Rosji jako „pożywienie zdrowotne”, używane przy leczeniu ludzi z chorobą popromienną. Dzieci z okolic Czarnobyla cierpiały z powodu trującego promieniowania jedząc rośliny rosnące w strefie zagrożenia. Ich szpik kostny jest uszkodzony, co czyni je podatnymi na zagrożenia zewnętrznego środowiska. Uszkodzony szpik nie jest w stanie produkować zdrowych białych krwinek, dzieci są, więc anemiczne i cierpią na liczne alergie, o bardzo ciężkich objawach. Ich leczenie dawką 5 gram spiruliny każdego dnia, dało wspaniałe rezultaty i spowodowało spektakularne powroty do zdrowia w ciągu sześciu tygodni. Dzieci nieleczone spiruliną pozostały w dalszym ciągu chore.
Chlorella.
Chlorella - super alga
Idealna równowaga twojego organizmu
Ten maleńki, jednokomórkowy glon zawiera niemal wszystkie potrzebne naszym organizmom składniki odżywcze. Ma wyjątkową gamę komponentów: niezbędne aminokwasy, nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe, liczne cenne witaminy, minerały i pierwiastki śladowe. Zawiera więcej witaminy B12 niż wątroba wołowa. Pod względem zawartości chlorofilu żadna roślina zielona nie może się równać z chlorellą.
W tym mikroskopijnym organizmie zamknięta jest niezwykła energia biologiczna. Dzięki właściwościom łączenia i usuwania toksyn z organizmu, jest cennym elementem diety w profilaktyce wielu cywilizacyjnych chorób.
Układ immunologiczny chroni organizm przed zanieczyszczeniami oraz inwazją obcych organizmów, takich jak bakterie i wirusy. Niszczenie zarazków i neutralizacja toksyn zachodzi przy udziale krwinek białych: limfocytów B pochodzących ze szpiku kostnego, limfocytów T z grasicy zwalczających wirusy. Za pochłanianie i niszczenie (fagocytoza) szkodliwych substancji i komórek nowotworowych odpowiadają makrofagi. Jednym ze sposobów walki z nowotworem jest stymulacja produkcji makroagów. Interferon, substancja wytwarzana przez komórki immunologiczne pobudza produkcję makrofagów. Dlatego substancja ta ma silne działanie przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe. Chlorella pyroneidosa jest znanym czynnikiem pobudzającym wytwarzanie interferonu. Stwierdzono, że zastrzyki z chlorelli stymulują układ odpornościowy i odtruwają krew w ciągu 72 godzin.
wiecej tu
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz